Akkerwijze: behoefte aan bemestingskennis bij bedrijfsopvolgers

Akkerbouwers, met name bedrijfsopvolgers, hebben behoefte aan meer parate bemestingskennis. Volgens Joke de Geus van Groen Agro Control is die kennis nodig om minder afhankelijk te zijn van erfbetreders. Vaak zijn de bedrijfsopvolgers hoog opgeleid, alleen was die opleiding vaak gericht op een andere sector dan de akkerbouw. Daarom is bijspijkeren in de avonduren voor deze groep nuttig.

In vakblad Akkerwijzer van februari 2021 gaf De Geus uitleg over het beoordelen van de analyseresultaten in een laboratoriumrapport. Telers nemen geregeld monsters en laten die in de laboratoria onderzoeken op chemische, fysische en biologische kwaliteiten. „Bij het lezen van dat rapport hebben ze kennis nodig. Hoe interpreteer je de analyseresultaten, maak je een bemestingsplan en hoe kies je voor de meststoffen met de juiste kwaliteit?”

Omdat veel kennis de telers bereikt via toeleveranciers, denkt De Geus dat er meer regie naar de teler zelf kan. „Het is nog steeds zo dat wie de kennis heeft, de macht heeft. Als je een opleiding in een andere sector hebt, kan je verdieping van kennis in de bemestingsleer gebruiken.”

Bemestingskennis bestaat uit scheikundige kennis over meststoffen, over de bemestende waarde van groenbemesters en voorvruchten, de werking van de meststoffen in de plant en het herkennen van gebreksverschijnselen, als er een tekort is. Andere kennis gaat over zaken, zoals die in Akkerwijzer besproken werden: de structuurdriehoek, de kationuitwisselingscapaciteit (CEC), organische stof, bodemprocessen en bodembiologie.

In een serie speciale trainingen in de avonduren biedt Groen Agro Control een modulaire training aan voor de telers. Die helpt de cursisten van analyserapport naar een gericht advies per gewas. Telers kunnen basiskennis opdoen door zelf te kiezen welke delen van de cursus ze willen volgen. Informatie is te krijgen bij Groen Agro Control.

Publicatiedatum: 
Auteur: Jorg Tönjes
© Akkerwijze.nl