Analyse Ethyleenoxide

Heeft u Ethyleenoxide analyse met spoed nodig?
Rapport binnen enkele dagen mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

De analyse van Ethyleenoxide in sesamzaden

De afgelopen maanden zijn er in de EU meerdere partijen verontreinigd sesamzaad aangetroffen met India als land van herkomst. In deze partijen is een verhoogd gehalte aan Ethyleenoxide aangetroffen. In India wordt Ethyleenoxide gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad. Het gebruik van Ethyleenoxide is in de EU niet toegelaten en dit middel heeft een MRL van 0,05 mg/kg voor sesamzaden.

Half oktober 2020 werd een terughaal actie van verontreinigde partijen sesamzaden gestart door de NVWA. Hierdoor is in de afgelopen periode een sterke vraag ontstaan naar de analyse van Ethyleenoxide in sesamzaden en producten waarin sesamzaden zijn verwerkt.

Gedurende de eerste weken werd ons residulab overspoeld met monsters sesamzaad of producten waarin sesamzaad is verwerkt (olie of crackers). In eerste instantie werd deze analyse uitbesteed bij een van onze partner laboratoria, maar door de lange wachttijd (oplopend naar 5 weken) hebben we deze analyse zelf opgezet. Na twee weken was het validatieproces afgerond en zijn we voor de klanten gaan analyseren. In eerste instantie met een LOQ van 0.02 mg/kg product. Door verdere optimalisatie aan deze analyse kunnen we nu ook een LOQ van 0.01 mg/kg halen. Dit betekent dat we nu ook de biologische sector kunnen ondersteunen met deze analyse. Onze methode is ook geschikt voor andere producten zoals granen.

Uw product controleren op Ethyleenoxide of andere schadelijke stoffen?
Neem dan contact met ons op en overleg met onze collega Michel Witmer.