Eerste stap in verlagen van MRL overschrijdingen is inzicht in het hele proces

Elke AGF-handelaar krijgt er wel eens mee te maken, de een meer dan de ander: de overschrijding van de toegestane MRL-waarde op groenten en fruit en dat leidt onherroepelijk tot vernietiging van het product. Het overschrijven van de MRL heeft vaak diverse oorzaken. Michel Witmer, productmanager levensmiddelen bij Groen Agro Control, geeft dan ook het advies mee aan zijn klanten in de AGF om eens een top 5 van producten op te stellen waar ze de meeste problemen mee hebben. “Vanaf dat punt kunnen ze gaan werken naar verbetering en dus minder MRL overschrijdingen op groenten en fruit en zo het beperken van terugroepacties.”

Al 25 jaar beschikt Groen Agro Control over een gespecialiseerd laboratorium voor het analyseren van chemische- en microbiologische bestandsdelen op groenten en fruit. “Op basis van die analyses kunnen we als bedrijf ook advies geven over hoe het anders kan. Er spelen immers veel factoren een rol als het gaat om een MRL overschrijding: Wanneer komen er pesticiden in het fruit terecht? Tijdens de teelt, na de oogst of tijdens het transport in de container en communiceren de verschillende partijen met elkaar over de toegestane waarde voor de eindklant? Het komt ook voor dat dergelijke pesticiden soms per ongeluk worden toegediend. Denk maar aan een teler die stroomafwaarts water uit de rivier gebruikt die echter door een andere teler stroomopwaarts is vervuild.”

In gesprek met de teler

Michel ziet vooral dat overzees fruit uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië soms een te hoog pesticiden gehalte hebben. “Het is daar soms moeilijker om goed contact te houden met de telers die producten verbouwen voor de Europese markt. Zeker als hier in Europa de regels weer veranderen met nog strengere eisen rond de MRL in producten. Neem als voorbeeld straks het nieuwe Pomelo-seizoen. Daarvoor zijn de regels weer veranderd voor gebruik van Chloorpyrifos, maar of een Chinese teler dan gelijk zijn manier van telen gaat aanpassen is maar de vraag. Of wat dacht je van een voorbeeld dichter bij huis: Chloorprofam in aardappelen en uien waarvan het gebruik sinds dit jaar verboden is in de EU.”

Advies

Michel geeft aan dat men vanuit Groen Agro Control advies kan geven over het aanpassen van de programma’s. “We kijken bijvoorbeeld naar het gebruik van alternatieven in gewasbeschermingsmiddelen en de toepassing op een bepaald moment in de teelt. Daarnaast zien we ook nog vaak dat er verschillende pesticiden gebruikt worden op één product met precies dezelfde werking. Dat zien we vooral veel op aardbeien gebeuren.” De grootste winst is voor veel AGF-importeurs te behalen in het tijdig doorgeven van MRL-wijzigingen aan hun leveranciers.

“De MRL is een vaste maximale waarde die vastgesteld wordt in het gebruik van bepaalde pesticiden en de wetgeving lijkt elk jaar strenger te worden. De Europese Commissie kondigt vaak een half jaar van te voren aan dat men de waarden verder gaat aanscherpen waardoor telers de kans krijgen om hun doseringen te verlagen of naar alternatieven kunnen zoeken. De retail in Europa hanteert echter nog strengere eisen op deze residuen en die verschillen ook nog eens per keten. Voor ons zou het werk wat makkelijker zijn als de retail transparanter is over hun specificaties om zo de sector en de laboratoria beter te informeren over de te nemen stappen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Witmer, productmanager bij Groen Agro Control, Distributieweg 1 – 2645 EG Delfgauw, telf. 015 2572511

Publicatiedatum: do 3 sep 2020
Auteur: Thom Dobbelaar
© AGF.nl

Fotografie: Martin van der Marel