Gezondheidsbevorderende eigenschappen van groente en fruit

De vraag naar gezonde voeding, en daarmee de analyse van gezonde inhoudsstoffen in voeding, neemt toe. Daarom bieden onze voedingswaardeanalyses betrouwbare informatie over de gezondheid van groente en fruit.

Variatie in voedingswaarde

De voedingswaarde van groente en fruit varieert en is afhankelijk van het ras, de teeltwijze en het seizoen. Tot nu toe was daar onvoldoende grip op. Kennis over voedingswaarde wordt door ons omgezet in betrouwbaarheid over de gezondheids-, of voedingswaarde van uw groente en fruit.

De waarde(n) van groente en fruit

Steeds meer Nederlanders worden geconfronteerd met welvaartsziekte zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat het eten van groenten en fruit bijdraagt aan de gezondheid. Door onderzoek neemt die kennis alleen maar toe.
Consumenten worden zich ook steeds bewuster van de invloed van voeding op hun gezondheid. Maar omdat het nu voor bedrijven lastig is om uit te leggen wat er precies in hun product zit en waarom dit dus gezond is, wordt er nog niet genoeg gebruik gemaakt van de kennis over gezondheidsbevorderende inhoudsstoffen van groenten en fruit.

Innovatieve meetmethoden

Om het positieve effect van groenten en fruit te kunnen verwaarden, is het belangrijk om meer te weten over deze producten. In onze analyses maken we gebruik van innovatieve meetmethoden om inhoudsstoffen te meten in groenten- en fruitsoorten. In opdracht kunnen we ook nieuwe analyses voor u ontwikkelen.
Uiteindelijk kan alleen betrouwbare informatie over belangrijke inhoudsstoffen een bijdrage leveren aan het versterken van het vertrouwen van de consument.
Vanuit die gedachte ondersteunen we ook diverse initiatieven, zoals de onderzoeksprojecten “Green Health Solutions” en “De Waarden van Groenten en Fruit”. Hierin werken we respectievelijk samen aan nieuwe gewassen of aan onderzoek om sneller een claim mogelijk te mogen maken op gezondheidsbevorderende werking van producten.

Onze analyses en onderzoeken

Groen Agro Control heeft een aantal analyses ontwikkeld waardoor we betrouwbaar kunnen meten wat er in voedsel zit. We doen dit ook voor het onderzoek opdat het gezondheidseffect beter in kaart kan worden gebracht. Hieronder staat een overzicht per product van de meest voorkomende analyses.

Vitamines Aanvullende inhoudsstoffen
Aardappel C
Aardbei B3, B6, B9 (folaat) en C Anthocyanen*1
Avocado B11 (foliumzuur), E
Blauwe bes Pro-vitamine A (Beta caroteen), B1, B2, B3, B5,

B6, B8, B9, B12, B11 (foliumzuur), C, E, K

Anthocyanen
Bonen C
Broccoli C Glucosinolaten
Champignons D2 beta-Glucanen
Cress (bijv. tuinkers) A, B1, B2, B6, B11 (foliumzuur), C, E Glucosinolaten
Dadels A, B1, B2, B6, K
Druiven C Anthocyanen
Grapefruit C
Komkommer B, C
Mais B1, B2 en B6
Mango B6, C Carotenen, glutaminezuur
Meloen C Carotenen
Paprika C Carotenen
Pompoen A Carotenen
Rozijnen B
Sinaasappel C
Sla B11 (foliumzuur), C, K Luteine
Tomaat Pro-vitamine A (Beta caroteen), B11, C Glutaminezuur, Lycopeen
Wortel Pro-vitamine A (Beta caroteen) Carotenen
Zoete aardappel A, C Carotenen

Ontdek de waarde(n) van uw product

Neem dan contact met ons op en overleg met onze collega Michel Witmer. Of bel met +31(0)15 257 25 11.

Download hier onze brochure.