Kiemgetallen om levende plantenziekten te signalering
Controle op microbiologie in water wordt vaak gedaan op basis van telling van bacteriën en schimmels, de zogenaamde kiemgetallen in kolonie vormende eenheden per ml. Dat is dus het tellen van levende micro’s in water. Dus ook al is het ontsmet water of doseert u een reinigingsmiddel in het druppelwater, de kiemgetallen geven de nog levende micro’s weer.
Kiemgetal geconcentreerd
Normec Groen Agro Control ontwikkelde op verzoek van telers diverse pakketten om nog meer informatie te halen uit goed gietwater. Hoe eerder u verhoogde sporendruk van plantenziekten signaleert hoe beter u kunt reageren voordat het te besmettelijk wordt. Voor schoon gietwater hebben we daarom het pakket ’Kiemgetal Geconcentreerd’. Dat is juist geschikt om naast bacteriën en schimmels ook de plantenziekten Fusarium en Pythium/Phytophthora op het laagste niveau te monitoren. We testen het in een groter volume zodat we juist de lagere waarden ook vinden. Met deze ’geconcentreerde’ methode wordt het monster gedeeltelijk geconcentreerd om voor Fusarium spp., Pythium spp. en Phytophthora spp. zo scherp mogelijk te toetsen op levende sporen in het water.
Hieronder ziet u van 2 monsters het resultaat van het Kiemgetal-geconcentreerd (Labcode MZG) en het effect van de ontsmetting in de laatste kolom. Voor een monster bij de ontsmetter raden we aan om door ons de hygiënische monstername te laten doen.

Kiemgetal uitgebreid
’Kiemgetal Uitgebreid’ (LabCode MSP) is uiterst geschikt om in water maar ook op jong plantmateriaal de sporendruk te bepalen. Voor jonggoed ontvangen we dan 10 plantjes die we testen op Fusarium, Pythium en Phytophthora. Zo kan ervoor gezorgd worden dat er bij uitleveren geen plantenziekten aanwezig zijn. In de vermeerdering dient het gietwater natuurlijk ook gemonitord te worden voor een gezonde plant.
Voorbeeld van kiemgetal uitgebreid

Kiemgetal substraat
Voor substraat hebben we een pakket gemaakt waarmee vooral duidelijk wordt of er levende micro’s aanwezig zijn. Omdat kiemgetallen in substraat zeer wisselend kunnen zijn , is er gekozen om alleen aan te geven of ze aanwezig of afwezig zijn. Daarbij is het monster wat wij krijgen vaak niet 100% representatief voor het bulkproduct. Onderstaand voorbeeld is de standaard weergave. Op verzoek kunnen we ook de k.v.e./g rapporteren.

Kiemgetal weerbaar
Voor een meer gebalanceerde analyse hebben we ook pakketten die inzage geven in de weerbaarheid-micro’s. Dit pakket ’Kiemgetal Weerbaar’ kan zowel in water als in wortels getest worden. Zowel algemene micro’s maar ook plantenziekten en antagonisten worden geteld. Voorbeeld van kiemgetal weerbaar

Metingen van antagonistische micro’s. We kunnen ook in de geleverde verpakking bepalen hoeveel micro’s erin zitten zodat u weet welke aantallen u kunt verwachten bij de dosering. Of wat er na een aantal weken nog in het drainwater zit bijvoorbeeld. Voorbeelden zijn Fluorescerende Pseudomonas, Melkzuurbacteriën, Trichoderma spp, en Bacillus spp.. Vermeld wel goed bij een opdracht naar ons, wat voor soort monster u levert. Zodat we weten wat we kunnen verwachten.
Lever voor kiemgetallen 250 ml water in steriele fles en wij meten wat u moet weten. (Lees hier meer over monstermateriaal)
Voldoende zuurstof in water en substraat is in de zomer, met hogere temperaturen, een uitdaging. Voorkom dat teveel vervuiling in de opslag het zuurstof verbruikt. Normaliter bepalen we bacteriën in water als aeroob bacteriën bij 30 graden Celsius. Onder anaerobe, dus wat meer zuurstofarme omstandigheden komen anaerobe bacteriën meer tot ontwikkeling. Vraag desgewenst EXTRA dus Kiemgetal anaerobe bacteriën in water aan.