Indien uw gewas onbekende groeiverschijnselen vertoond kan onderzocht worden of er sprake is van een ziekteverwekker of uitzoeken of andere factoren op uw bedrijf de schade veroorzaken. Via diverse analysemethoden, zoals microscopie, uitplaatmethodes of DNA analyses worden de micro-organismen bepaald.
Onze specialisten denken graag met u mee zodat het juiste onderzoek wordt ingezet. Om een goede diagnose te stellen stuur dan altijd gewas én wortels of substraat op naar het laboratorium.
Onderstaand overzicht geeft een deel van al onze diagnostische mogelijkheden weer. Neem contact op met ons voor specifieke vragen zodat u de juiste opdracht aanvraagt op uw monster.
Diagnose Algemeen
Schimmels
Wij kunnen onder andere de volgende soorten bepalen:
- Alternaria
- Botrytis
- Chalara
- Colletotrichum
- Cylindrocarpon
- Cylindrocladium
- Fusarium
- Leucocoprinus
- Myrothecium
- Phytophtora
- Pythium
- Rhizoctonia
- Sclerotinia
- Trichoderma
- Verticillium
Bacteriën
Wij kunnen onder andere de volgende soorten bepalen:
- Agrobacterium
- Erwina
- Pseudomonas
- Xanthomonas
Virussen en Viroïden
Wij kunnen onder andere de volgende soorten bepalen:
- Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)
- Pepinomozaïekvirus
- Tomatenmozaïekvirus
- Paprikamozaïekvirus
- Komkommermozaïekvirus
- Alfalfamozaïekvirus
- Aardappelvirus X
- Aardappelvirus Y
- Tomatenbronsvlekkenvirus
- Impatiens-vlekkenvirus
- Komkommerbontvirus
- Columnea latent viroid (CLVd)
- Potato spindle tuber viroid (PSTVd)
Humane pathogenen
Normec Groen Agro Control is een gespecialiseerd laboratorium op het gebied van microbiologische voedselveiligheid. Via diverse analysemethoden, zoals telplaatmethode of PCR worden de micro-organismen bepaald. Naast directe analyses, kunnen producten ook op THT onderzocht worden (houdbaarheid).
Het merendeel van deze methoden valt onder de accreditatie (RvA, L335) van Normec Groen Agro Control. Graag verwijzen wij u naar onze scope waar u kunt zien voor welke verrichtingen wij geaccrediteerd zijn.
- Aëroob kiemgetal
- Alicyclobacillus
- Bacillus cereus
- Campylobacter jejeuni in 25 gram
- Clostridium perfringens
- Coliformen
- E. coli per 100 ml of per gram
- E. coli O157:H7 in 25 gram
- Enterobacteriaceae
- Faecale Enterococcen per 100 ml
- Gisten en schimmels
- Listeria monocytogenes in 25 gram (ophoping) of per gram (telplaat)
- Melkzuurbacteriën
- Norovirus
- Salmonella spp in 25 gram
- Shigella spp in 25 gram
- Staphylococcus aureus
- STEC in 25 gram
- Vibrio spp
Kiemgetallen, diverse pakketten om micro-organismen in water te signaleren.
Controle op microbiologie in water wordt vaak gedaan op basis van telling van bacteriën en schimmels, de zogenaamde kiemgetallen in kolonie vormende eenheden per ml. Dat is dus het tellen van levende micro’s in water. Dus ook al is het ontsmet water of doseert u een reinigingsmiddel in het druppelwater, de kiemgetallen geven de nog levende micro’s in getallen weer, zogenaamde kolonie vormende eenheden per ml.
Hieronder ziet u van 2 monsters het resultaat van het Kiemgetal-geconcentreerd (Labcode MZG) en het effect van de ontsmetting in de laatste kolom. Voor een monster bij de ontsmetter raden we aan om ons de hygiënische monstername te laten doen.
Normec Groen Agro Control ontwikkelde op verzoek van telers diverse pakketten om nog meer informatie te halen uit goed gietwater. Hoe eerder u verhoogde sporendruk van plantenziekten signaleert hoe beter u kunt reageren voordat het te besmettelijk wordt. Voor schoon gietwater hebben we daarom het pakket ’Kiemgetal Geconcentreerd’. Dat is juist geschikt om naast bacteriën en schimmels ook de plantenziekten Fusarium en Pythium/Phytophthora op het laagste niveau te monitoren. We testen het in een groter volume zodat we juist de lagere waarden ook vinden. Met deze ’geconcentreerde’ methode wordt het monster gedeeltelijk geconcentreerd om voor Fusarium spp., Pythium spp. en Phytophthora spp. zo scherp mogelijk te toetsen op levende sporen in het water.
’Kiemgetal Uitgebreid’ (LabCode MSP) is uiterst geschikt om in water maar ook op jong plantmateriaal de sporendruk te bepalen. Voor jonggoed ontvangen we dan 10 plantjes die we testen op Fusarium, Pythium en Pytophthora. Zo kan al voor uitleveren ervoor gezorgd worden dat er geen plantenziekten aanwezig zijn. In de vermeerdering dient het gietwater natuurlijk ook gemonitord te worden voor een gezonde plant.
Voor substraat hebben we een pakket gemaakt waarom vooral duidelijk wordt of er levende micro’s aanwezig zijn. Er is gekozen om deze alleen in aanwezig of afwezig weer te geven, omdat kiemgetallen in substraat zeer wisselend kunnen zijn. Daarbij is het monster wat wij krijgen vaak niet 100% representatief voor het bulkproduct. Onderstaand voorbeeld is de standaard weergave. Op verzoek kunnen we ook de k.v.e./g rapporteren.
Voor een meer gebalanceerde analyse hebben we ook pakketten die inzage geven in de weerbaarheid-micro’s. Dit pakket ’Kiemgetal Weerbaar’ kan zowel in water als in wortels getest worden. Zowel algemene micro’s maar ook plantenziekten en antagonisten worden geteld. Voorbeeld van kiemgetal weerbaar
Metingen van anthagonistische micro’s. We kunnen ook in de geleverde verpakking bepalen hoeveel micro’s erin zitten zodat u weet welke aantallen u kunt verwachten bij de dosering. Of wat er na een aantal weken nog zit in het drainwater bijvoorbeeld. Voorbeelden zijn Fluorescerende Pseudomonas, Melkzuurbacteriën, Trichoderma spp, en Bacillus spp.. Vermeld wel goed bij een opdracht naar ons, wat voor soort monster u levert. Zodat we weten wat we kunnen verwachten.
Lever voor kiemgetallen 250 ml water in steriele fles en wij meter wat u moet weten. (Lees hier meer over monstermateriaal)
Voldoende zuurstof in water en substraat is in de zomer, met hogere temperaturen, een uitdaging. Voorkom dat teveel vervuiling in de opslag het zuurstof verbruikt. Normaliter bepalen we bacteriën in water als aeroob bacteriën bij 30 graden Celsius. Onder anaerobe, dus wat meer zuurstofarme omstandigheden komen anaerobe bacteriën meer tot ontwikkeling. Vraag desgewenst EXTRA dus Kiemgetal anaerobe bacteriën in water aan.
Kiemgetal pakketten
Kiemgetal Algemeen in water: bacteriën & schimmels
Voorbeeld Kiemgetal Bacteriën Schimmels in Water
Kiemgetal geconcentreerd in water
Advies bij plantenziekten
Hulp nodig bij de behandeling of preventie van plantenziekten. U kunt terecht bij onze adviseurs om de ziekte uit te bannen of met hygiënemaatregelen te voorkomen.
Microbiologie in water voor voedselveiligheid
Veel kwaliteitscertificaten hebben als eis om regelmatig de microbiologische kwaliteit van water te bepalen. E.coli wordt hierbij gezien als indicator voor de microbiologische kwaliteit van het water en dient afwezig te zijn. Bij Normec Groen Agro Control kunt u terecht voor geaccrediteerde (RvA, L335) analyse van E.coli in watermonsters voor GlobalG.A.P. e.a. certificaten.
Ook voor een geaccrediteerde (RvA, L335) monstername van water voor microbiologisch onderzoek kunt u bij ons terecht. Na deze monstername wordt het monster geanalyseerd op aanwezigheid van E.coli volgens de juiste methode:
Hoeveelheid E. coli in 100 ml water via MPN-methode (Most Propable Number), conform NEN-EN-ISO 9308-1. Deze methode geldt voor water met een hoge achtergrond vervuiling.
Hoeveelheid E. coli per 100 ml water via filtratiemethode, conform NEN-EN-ISO 9308-1. Rapportage in k.v.e./100 ml voor water met een lage achtergrond vervuiling, zoals leidingwater of bronwater.