Koolzure kalk en neutraliserende waarde wat is het verschil en wat hebben ze met elkaar gemeen.
Bij het aanmelden van analyses voor het koolzure kalkgehalte ontstaat er regelmatig verwarring over hoe het monster moet worden geregistreerd. Op het opdrachtformulier wordt er soms om de neutraliserende waarde gevraagd, maar dit vraagt om een geheel andere analyse dan de bepaling van het koolzure kalkgehalte. Om de verschillen duidelijk te maken en problemen met verkeerde analyses te voorkomen is deze informatie voor u uiteengezet.
Koolzure kalk, ook wel bekend als calciumcarbonaat, wordt gebruikt om de zuurgraad van de bodem of grond te verhogen en de pH te bufferen. Dit is belangrijk omdat veel planten gedijen in een licht zure tot neutrale bodemomgeving die van nature vrij zuur kan zijn of na verloop van tijd verzuurt door gebruik van meststoffen. Een optimale pH-waarde is echter noodzakelijk voor de opname van voedingsstoffen en het ondersteunt een gezonde groei. Door kalk houdende meststoffen aan grond toe te voegen, wordt de pH-waarde op een geschikt niveau gebracht voor te telen planten.
De hoeveelheid kalk die moet worden toegevoegd is afhankelijk van de oorspronkelijke pH-waarde van de potgrond en de gewenste pH-waarde voor de specifieke planten die geteeld worden. Koolzure kalk bestaat uit calciumionen (Ca2+) en carbonaationen (CO32-). Veen heeft van nature een lage pH en wanneer koolzure kalk wordt toegepast op een potgrondmengsel met veen, dan reageren de carbonaationen met de zure waterstofionen (H+) van het veen, om daarmee koolstofdioxide en water te vormen. Tegelijkertijd worden er calciumionen vrijgegeven, die de grond verrijken met calcium.
Bepalen of er voldoende kalk is toegediend aan het potgrond mengsels of hoeveel er nog aanwezig is na reactie met zure componenten? Hiervoor heeft Normec Groen Agro Control een specifieke analyse methode in huis, genaamd: “Koolzure kalk (CaCO3)” waarvoor de RHP code M21 van toepassing is. Koolzure kalk bepaling in potgrond heeft geen toegevoegde waarde, hiervoor heeft RHP een pH buffer meting ontwikkeld welke wordt toegepast binnen het certificatieschema.
De neutraliserende waarde heeft betrekking op meststoffen. Het is namelijk een maat voor het vermogen van de meststof, om zure deeltjes in de bodem te neutraliseren. Het wordt meestal uitgedrukt als de hoeveelheid calciumcarbonaat-equivalent (CaCO3) per gewichtseenheid van de meststof.
De neutraliserende waarde van een meststof kan verschillen, afhankelijk van de chemische samenstelling en het gehalte aan kalkverbindingen in de meststof. Meststoffen met een hogere neutraliserende waarde hebben een groter vermogen om de zuurgraad van de bodem te corrigeren en de pH-waarde te verhogen. Ook de neutraliserende waarde van een meststof kan door Normec Groen Agro control bepaald worden met behulp van een lab analyse. Het gaat hierbij meestal om kalkmeststoffen die gebruikt worden in potgrondmengsels. Voor RHP analyses van deze meststoffen moet duidelijk aangegeven worden dat het gaat om de bepaling van “de neutraliserende waarde” met RHP code M33.
Kort samengevat is koolzure kalk een specifieke kalkmeststof of onderdeel van een meststof, die wordt gebruikt om de zuurgraad van de bodem te verhogen, terwijl de neutraliserende waarde van deze kalkmeststoffen een maat is voor het vermogen van de meststof om de zuurgraad van de bodem te neutraliseren.
Tabel: Overzicht analyses koolzure kalk en neutraliserende waarde.

Overzicht van de neutraliserende waarde van diverse kalkproducten
