Nieuwsbrief Compost 2023

Geachte lezer,

Hierbij ontvangt u onze nieuwe compost nieuwsbrief, waarin wij u weer informeren over onze compostonderzoeken. Deze keer aandacht voor laboratorium analyses.

We wensen u veel leesplezier

Waarom laboratoriumanalyses noodzakelijk zijn om de kwaliteit van compost te beoordelen.

Bij compostproductie speelt laboratoriumanalyse een cruciale rol. Het belang van deze analyses kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien ze essentiële informatie verschaffen over de kwaliteit en samenstelling van compost.

Laboratoriumanalyses bieden inzicht in de hoeveelheid voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium die aanwezig zijn in het eindproduct. Dit is van groot belang voor boeren, tuinders en hoveniers die compost gebruiken als meststof voor hun gewassen. Daarnaast kunnen laboratoriumanalyses ook informatie verschaffen over de pH-waarde, het gehalte aan organische stof en het vochtgehalte van de compost.

Door regelmatig laboratoriumanalyses uit te voeren tijdens het productieproces, kunnen producenten eventuele afwijkingen of tekortkomingen snel identificeren en corrigerende maatregelen nemen. Dit draagt bij aan het leveren van hoogwaardige compost die voldoet aan de vereisten voor bodemverbetering en plantengroei.

Kortom, laboratoriumanalyses spelen een onmisbare rol bij compostproductie door waardevolle informatie te verstrekken over de kwaliteit en samenstelling van compost. Door deze analyses regelmatig uit te voeren, kunnen producenten ervoor zorgen dat ze hoogwaardige compost leveren die voldoet aan de behoeften van boeren, tuinders en hoveniers.

Het detecteren van verontreinigingen en onzuiverheden in compost via laboratoriumtests

In de wereld van compostering is het van cruciaal belang om verontreinigingen en onzuiverheden te detecteren. Laboratoriumtests spelen hierbij een essentiële rol. Voor verontreinigingen en onzuiverheden bestaan tests, te weten de visuele verontreinigingen en de oppervlakte bepaling (Flachsumme). Deze tests stellen composteerfaciliteiten in staat om de kwaliteit van hun product te controleren en ervoor te zorgen dat het voldoet aan de vereiste normen.

Laboratoriumanalyses als middel om de biologische activiteit en stabiliteit van compost te evalueren

Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden. Een compost die wel stabiel is maar nog niet rijp kan worden gebruikt om het bodemleven een extra boost te geven. De organische stof dient dan als voedselbron voor het bodemleven waardoor deze extra actief wordt. Activiteit van het bodemleven geeft structuurverbetering. Wanneer de rijpheid en vooral de stabiliteit van de compost niet is bepaald, kan er beter op veilig worden gespeeld en enkel met volledig rijpe en stabiele compost worden gewerkt. Om hierover zekerheid te krijgen, is het noodzakelijk om vast te stellen dat het compostbedrijf het composteerproces goed beheerst en de tijd neemt voor het uitrijpen.

Al met al biedt het gebruik van laboratoriumresultaten ons een objectieve en wetenschappelijke basis om de geschiktheid van compost voor specifieke toepassingen te bepalen. Het stelt ons in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat we compost op een verantwoorde en effectieve manier kunnen gebruiken.

PFAS

Heeft u zich ooit afgevraagd of PFAS voorkomt in compost? Onze innovatieve onderneming heeft het antwoord voor u. Met behulp van geavanceerde technologie en uitstekende analyses hebben we ontdekt dat PFAS inderdaad aanwezig kan zijn in compost. Dit is een belangrijke ontdekking, aangezien PFAS schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Maar maakt u zich geen zorgen! Ons bedrijf heeft de oplossing. We kunnen compost testen op de aanwezigheid van PFAS. Hierdoor kunnen tuinders, boeren en hoveniers er zeker van zijn dat ze veilige compost gebruiken voor hun gewassen en tuinen.

Onze dienst biedt niet alleen gemoedsrust, maar ook een concurrentievoordeel. Door te kunnen garanderen dat uw compost vrij is van schadelijke stoffen, kunt u uw klanten verzekeren van gezonde en duurzame producten. Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van uw compost. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en de gezondheid van mensen.

Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in compost

Minimale hoeveelheden aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen in compost lijken acceptabel. Echter bepaalde herbiciden uit de pyridine/pyrimidine-klasse kunnen in behandelde plantaardige materialen blijven bestaan, en wanneer behandelde materialen worden gerecycled tot compost, kunnen ze schade toebrengen waar de compost wordt toegepast. Dat inzicht is van belang om voor elk product de juiste toepassing te kiezen en klanten tevreden zijn met het bodem product.

Kwaliteit

Goede compost producten gaan gepaard met betrouwbare analyses.  Betrouwbare analyses gaan over nutriënten gehaltes, chloride concentraties, zware metalen en over de zichtbare verontreinigingen als glas, steen of plastics. En mogelijk gaan die ook over PFAS en residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Een betrouwbaar bodem product toont u aan met correcte analyseresultaten. Die het bewijs zijn dat uw producten aan de normen voldoen. Het gaat niet alleen over aan normen voldoen, maar analyseresultaten geven inzicht. Dat inzicht is van belang om voor elk product de juiste toepassing te  kiezen en klanten tevreden zijn met het bodem product.

Neem contact met ons en overleg met Joke de Geus. Zij staat u graag te woord. Of bel met 015 257 25 11.

Monsters insturen

U kunt uw monster insturen naar Normec Groen Agro Control, Distributieweg 1, 2645 EG te Delfgauw. Als u liever gebruik maakt van onze ophaalservice dan kunt een mail sturen naar monsterophalen.agro@normecgroup.com. Wij kunnen ook de monsters nemen voor u. Wij zijn gecertificeerd voor monstername Keurcompost.

Voor het ophalen van monsters kunt u ook gebruik maken van onze website. Hier vindt u de opdrachtformulieren

Opdrachtformulieren

Feedback & Vragen

Normec Groen Agro Control staat garant voor betrouwbare analyses en een goede service. Wij staan open voor verbeterpunten en vragen, en komen daarom graag met u in contact.

Contact