Analyse Karanjin

In antwoord op de recente eis van de belangrijkste supermarktketens en tussenpersonen, hebben wij het actieve ingrediënt Karanjin geïntroduceerd in onze multi-residu screening.

Er is momenteel geen toelating van Karanjin in de EU en een MRL van 0.01 mg/kg wordt dus toegepast. Omdat er veel aandacht is voor Karanjin hebben we een methode opgezet en kunnen we het nu analyseren met de GC-MSMS methode. Vanaf deze week zullen we Karanjin analyseren in de screenings methode. Hieronder nog wat informatie over de methode en component.

Niet toelaatbaar

Wat de wettelijke status betreft, is de werkzame stof momenteel niet als pesticide in de EU geregistreerd. Daarom zou de toepassing van een default-MRL van 0,01 mg/kg.
De juridische beoordeling van de werkzame stof in de biologische landbouw riep ook vragen op, aangezien bijvoorbeeld het gebruik van plantenextracten (als bladmeststoffen of plantenverrijkers) in de biologische landbouw in principe is toegestaan.
Wat de toxicologische evaluatie betreft, is er momenteel geen ARfD- of ADI-waarde (aanvaardbare dagelijkse inname) bekend aan de hand waarvan de in geval van detectie verkregen waarden kunnen worden beoordeeld.
Het feit dat de oorsprong, biologisch of chemisch, niet kan worden onderscheiden, heeft er echter toe geleid dat, zoals in het geval van de Matrine-kwestie, de distributieketens hebben besloten de invoer van groenten en fruit met residuen van deze werkzame stof te verhinderen, ten einde de consument te beschermen, terwijl de juridische situatie wordt opgehelderd.

Wat is Karanjin?

Karanjin is een furanoflavonol, een soort flavonoïde. Flavonoïden zijn een uitgebreide groep stikstofvrije organische verbindingen die wijdverbreid zijn in het plantenrijk. Het wordt verkregen uit de zaden van de karanjaboom, een boom die in het wild groeit in India. Karanjin is een acaricide (tegen teken en mijten) en ook algemeen insecticide. De werking van deze stof in de grond is dat het er voor zorgt dat Ammonium minder goed wordt omgezet naar Nitraat.

Deze stof kan vanaf nu ook door Groen Agro Control geanalyseerd worden en zit in de multi-residu screening LC-MSMS en GC-MSMS.

Uw product controleren op Karanjin of andere schadelijke stoffen?
Neem dan contact met ons op en overleg met onze collega Michel Witmer.